Så här går det till

Förberedelser

Du samlar ihop och sorterar dina äpplen. Du behöver samla ihop minst 20 kg äpplen. Tänk på att äpplena ska vara rena från smuts, så pass rena att det skulle gå att ta en tugga från dem direkt. Vi sköljer alla äpplen innan mustning, men de ska ändå vara fräscha när de sköljs. Tänk också på att behandla äpplena varsamt när du plockar dem, så de inte får onödiga stötskador som leder till att de ruttnar snabbare.


MustningMustning


Vilka äpplen kan mustas?

Äpplena ska vara mogna (bruna kärnor) eller nästan mogna. Omogna och då framförallt övermogna äpplen är mjöliga och ger sämre must. De riskerar även att ställa till problem för vår press och pastöriseringsmaskin.

Vi tar inte emot fallfrukt från beteshagar eller andra djurinhägnader (där det går häst, ko eller får). Äpplena får inte heller vara mögliga eller börjat ruttna (alltså inga mörkbruna fläckar).

Fräsch fallfrukt går dock bra, även med små fallfruktskador/stötskador. Det går också bra att musta äpplen med skorv (ser ut som rost) och med fula skal.

Fler frågor & svar hittar du här.



Inlämning

När du har plockat dina äpplen kommer du in till oss med dem, antingen under våra ordinarie öppettider (som du hittar här), eller så ringer du oss på 076-686 18 64 och bestämmer tid med oss.

Vi väger dina äpplen och ger dig en orderbekräftelse. Du bestämmer också hur du vill ha den färdiga musten förpackad - i dagsläget kan du välja mellan (eller kombinera) bag-in-box på 3 liter och 5 liter.

Vi mustar vanligtvis två gånger per vecka. Du får ett SMS när musten är redo för avhämtning.



Mustning

Kort beskrivning av varje moment i mustningsproceduren:


Tvättning

Vi börjar alltid med att skölja av alla äpplen så att frukten är så fräsch som möjligt när den pressas.


Pressning

Efter sköljningen lägger vi äpplena i vår fruktkross. Fruktkrossen strimlar äpplena i småbitar för att pressa ut så mycket saft som möjligt ur dem.


Pastörisering

För att få avsevärt längre hållbarhet pastöriseras musten i 82 grader under ett antal sekunder. Pastöriseringsmetoden kallas HTST, som står för High-Temperature Short-Time och är en vedertagen metod för bland annat must och mjölk.

Musten vtransporteras genom en spiral som står i 90-gradigt vatten, för att få en temperatur på minst 82 grader vid tappning.

Med pastöriserad must förlängs hållbarheten upp till ett år eller mer, i oöppnad förpackning.



Utlämning och betalning

När musten är färdig för avhämtning skickar vi ett SMS till dig och du kan komma och hämta din must under våra öppettider, eller enligt överenskommelse.

Du kan betala kontant, med kort eller via Swish.


Snabbguide

Processen steg för steg


Processen steg för steg
Löv